Opofferen voor een groter doel

Kwaliteit Gezondheidszorg volgens Patiënten

Opofferen voor een groter doel

7 October 2010 Filosofie en ethiek Onderzoek en Ontwikkeling Opinie 0

Lance Amstrong’s stichting LiveStrong, Villa Joep, het meisje met de negen pruiken. Wat hebben ze gemeen? Alledrie de voorbeelden hebben een opoffering gedaan naar aanleiding van een levensbedreigende ziekte en zetten dit om in actie voor het grotere goed.

De beroemde filosoof Aristotoles schreef in zijn boek “Doel van de mens”:

“Even supposing the chief good to be eventually the aim for the individual as for the state, that of the state is evidently of greater and more fundamental importance both to attain and to preserve. The securing of one individual’s good is cause for rejoicing, but to secure the good of a nation or of a city-state is nobler and more divine.”

In de bijbel onder hoofdstuk Johannes 11 staat het volgende:

49 Eén van hen die heette Kajafas en was dat jaar hogepriester en hij zei: “Jullie weten niets! #

50 Jullie realiseren je zelfs niet, dat het beter voor ons is dat één man moet sterven voor de natie in plaats van dat de hele natie zou vergaan!

Dit artikel gaat over het opofferen van een relatief klein goed ten opzichte van het grotere goed. Bij patiënten, ex-patiënten en nabestaanden is deze gedachte heel erg duidelijk en daar gaat het deze keer over.

Wat opvalt is dat er vele (kleine) organisaties bestaan, ontstaan, voor, tijdens en/of na de confrontatie met een ingrijpende, dan wel traumatische ervaring.

Bij patiënten en diens familieleden hebben vrijwel altijd een persoonlijke drijfveer hebben om een boodschap de wereld in te brengen, met de beste bedoelingen uiteraard.

Er zijn legio voorbeelden van stichtingen, evangelisten, belangengroepen, noem maar op, die ontstaan zijn door zo’n ervaring. Maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze hun eigenbelang opgeven voor het grotere goed.

Maar wat willen ze nou bereiken? Zonder een groot wetenschappelijk onderzoek erop los te laten, kunnen we het er allemaal wel over eens zijn en dat is dat ze de kwaliteit willen verbeteren, dat er onderzoek komt en dat daarmee de ziekte, of aandoening uit de wereld geholpen kan worden.

Het lijkt erop dat deze mensen hun geluk en vrede hierin zoeken: http://greatergood.berkeley.edu/article/item/the_hows_of_happiness/