Betere behandeling door betere informatie

Kwaliteit Gezondheidszorg volgens Patiënten

Betere behandeling door betere informatie

14/09/2010 De relatie Arts-patiënt Nieuwsberichten Onderzoek en Ontwikkeling 0

Onbekend maakt onbemind. Een gezegde dat geldt voor bijna alle dingen in het leven. Als we een beslissing moeten nemen of als we ergens onze mening over moeten geven. Koppel dat gezegde met een medische behandeling die je moet ondergaan, bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling of een verstandskiesoperatie bij de orthodontist.

Bij elke medische handeling aan je eigen lichaam, wil je dat dat goed gebeurd. Je wilt een betere behandeling van je aandoening, dat is wat veel mensen zouden willen, zo niet de beste behandeling.

Neem nou eens dit soort mensen, naar het volgende onderzoekresultaat. Er is een onderzoek dat bewijst dat hoe meer (onderzoeksresultaten) je weet over je behandeling, dat dan je vertrouwen met betrekking tot die behandeling beïnvloed wordt. Dit vertrouwen wordt eens extra versterkt als de, aan jou, gegeven onderzoeksresultaten het klinische oordeel ondersteunt, danwel bevestigd.

Oftewel, het is noodzaak om patiënten goed, duidelijk en transparant te informeren over de medische handelingen, die ze zullen ondervinden.

Literatuur:
Gilmore D, Sturmey P, Newton JT. A comparison of the impact of information from a clinician and research-based information on patient treatment choice in dentistry. Public Health Dent. 2006 Fall;66(4):242-7).