De patiënt becijferd de zorg (op verkeerde gronden).

Kwaliteit Gezondheidszorg volgens Patiënten

De patiënt becijferd de zorg (op verkeerde gronden).

03/09/2010 De relatie Arts-patiënt ICT in de zorg Nieuwsberichten Onderzoek en Ontwikkeling 0

Er is een interessante trend gaande in de Nederlandse zorg. In navolging van al die verpersoonlijkariserings-zelfverheerlijkingstrends, waaronder blingbling, vrijheid van meningsuiting, twitter, hyves, facebook, etc. valt, hebben we ook de trend van de geef-je-mening-over-de-zorg-websites: www.zorgkaartnederland.nl, www.patientenmening.nl, www.longzorgmeter.nl, www.zorgkanaltijdbeter.nl, www.kiesbeter.nl, www.zichtbarezorg.nl, en nog heel veel meer.

De KGVP pleit ervoor dat deze trend op het niveau van “de patiënt wil gehoord worden”, een goede trend is. Conceptueel en inhoudelijk een prima beweging, alleen de uitvoering laat echter nogal wat te wensen over.

Kom binnen, het fenomeen: Selection Bias! In de wetenschap is dit een statistische fout in de populatie die de empirische onderzoeksresultaten genereren. Oftewel, al deze websites willen het beste weergeven de kwaliteit van de zorg, en doen dit op een dusdanige manier, waarbij de meningen totaal niet representatief zijn. Immers er wordt alleen maar gemeten de mening van die mensen die de moeite nemen om te reageren. Dit zijn per definitie mensen die óf heel tevreden zijn óf heel ontevreden. De patiënten die gewoon tevreden zijn of neutraal, worden daarmee feitelijk uitgesloten. Dit geeft een heel extreem en vertekend beeld van wat er echt speelt en de uitslagen zijn derhalve onbetrouwbaar.

De KGVP zoekt deze trend voor u uit en rapporteert u op deze website.